wyszukiwarka

sobota, 26 lutego 2011

JAK PRZYGOTOWAĆ NALEWKĘ Z ORZECHA WŁOSKIEGO?

             Jesienią na drzewie orzecha włoskiego wyrastają duże zielone owoce, w środku których znajdują się orzechy. My jednak nie zajmiemy się tym smakowitym kąskiem a jego zewnętrzną zieloną skorupką, która zawiera w sobie wiele jodu. Orzechy należy zebrać dojrzałe tuż przed spadnięciem, lub gdy spadły z drzewa. Zielone otoczki (około 15 sztuk), które wykorzystamy do przyrządzenia preparatu należy dokładnie wyszorować, a następnie drobno posiekać i zalać 0,5 l spirytusu. Pozostawić w dobrze oświetlonym miejscu na 30 dni, po czym przenieść w ciemne miejsce. Nalewkę można również przygotować na bazie wody. Dobrze umyte zielone skorupki wkładamy do emaliowanego garnka, zalewamy zimną wodą z kranu. Zagotowujemy pod przykryciem, następnie wyłączamy ogień i pozostawiamy, aż ostygnie. Czekamy jeden dzień, później rozlewamy płyn do nadających się do zamrażania pojemników. Można dodać witaminę "C" w proszku. Nalewkę rozmrażamy w ilościach, które możemy zużyć w ciągu kilku dni.             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz